Urnsättningen

 

1:a advent fick vi "hem" vår sons urna och vi samlades alla hans närmaste för att sätta ner den i jorden. Det var en hemsk dag! 

 

Vi hade alla samlats utanför Enslövskyrkan i Åled för att följa vår son till hans sista vilorum. Kyrkvaktmästaren hade förberett platsen, grävt hålet i jorden och lagt grankvistar runt. Nu väntade vi bara på att prästen skulle komma med urnan.

När han kom hade han ingen urna med sig! "Var är Kicka?" frågade hans lillasyster Sarah. Prästen blev alldelse förskräckt när han insåg att han faktiskt glömt urnan på pastorsexpeditionen. Han vände om och körde snabbt iväg för att hämta den. Det blev en jobbig väntan, alla blev lite bestörta och för vår underbara präst blev det väldigt pinsamt. Men det var ingen vanlig rutin att han skulle ha med sig urnan. I vanliga fall så är det vaktmästaren som har hand om detta men vår präst hade snällt ordnat så urnan blev uthämtad på fredagen och sen ställt den hos sig på pastorsexpeditionen för att vi skulle kunna ha urnsättningen 1:advent.

Han var snart tillbaka och nu hade han urnan med sig. Sarah sprang och mötte honom vid grinden tog emot urnan och bar sin storebror fram till kyrkan och in i vapenhuset. Vaktmästaren knöt ett svart band runt urnan som hjälp vid nersänkningen. När kyrkklockorna började ringa gick vi alla gemensamt ut till gravplatsen. Under klockringning bar jag min son till platsen där han skulle vila. Jag kramade om honom en sista gång och ville inte släppa urnan, ville inte släppa min son. Detta var ju absolut sista gången jag skulle få bära honom, hålla honom intill mig. Resten av mitt liv får jag bära minnet av honom i mitt hjärta. Göran fick ta urnan ifrån mig och sätta ner den i jorden. Han använde aldrig bandet som var knutet runt, han vill sätta ner den med sina bara händer.

Vi satte dit lycktan vi köpt, tände ett ljus och lade dit blommor.

När vi satt i bilen på väg ifrån kyrkan började yngsta killen Adam skaka av gråt. Han hade inte visat så mycket innan men nu kom reaktionen. "Nu förstår jag att Kicka är död", sa han.

Urnsättningen 1:a advent,

3 december 2006.