Suicidpreventiva dagen i Halmstad

 

 

Den 10 september anordnas den Internationella suicidpreventiva dagen.

Bakgrunden till dagen är ett beslut som fattades år 2003 under en IASP-konferens

(International Association for Suicide Prevention) som tillsammans med WHO beslöt att årligen uppmärksamma denna dag över hela världen. Arrangörer för denna dag i Halmstad är SPES Västra krets (Suicidprevention och Efterlevandes Stöd) samt Svenska kyrkan.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

2012 

 

För fjärde året anordnade vi här i Halmstad Suicidpreventivadagen i St:Nikolaikyrka. I år tändes det 77 marschaller utanför kyrkan...en för varje Hallänning som tog sitt liv 2010-2011.

Inne i kyrkan spelades det stämningsfull musik och de som ville fick möjlighet att tända ett ljus och skriva en hälsning till himlen.

 

2011

För tredje året anordnades en minnesstund i St.Nikolaikyrka.

Utanför kyrkan tändes 78 marschaller...en för varje Hallänning som lämnade livet genom suicid 2009-2010...78 människor bara här i Halland! Även i år var det en stämingsfull och vacker minnesstund med mycket sång och musik.

I kyrkan deltog i år ca 80 personer som alla fick möjlighet att tända ett ljus och skicka en hälsning till den de misst.

 

2010

För andra gången anordnade vi Suicidpreventiva dagen den 10/9-10 här i Halmstad. 

Ca 75 personer deltog i år. Utan för kyrkan brann 70 marschaller, en för varje Hallänning som tog sitt liv  under åren 07-08. Årets minnesstund var lika vacker och stämningsfull som förra året. Ungefär samma upplägg, lite annan sång och musik. Ljuständning för de vi mist och en hälsning till himlen iform av lappar som vi sedan eldade upp utanför kyrkan och röken som steg uppåt fick bära med sig våra hälsningar.

 

2009

För första gången anordnade vi här i Halmstad denna dag den 10/9-09. Den var välbesökt (ca 105 personer) och mycket uppskattad. Det tändes 66 marchaller utanför St.Nikolai kyrka, en för varje Hallänning som tog sitt liv under åren 2006-2007. Det bjöds på stämningsfull sång och musik och de som ville fick tända ett ljus i kyrkan till minne av den de mist. Som avslutning skickade vi en hälsning till våra kära i himlen.

Vi kommer att försöka fortsätta att uppmärksamma denna dag varje år här i Halmstad.